ABD 'büyük tehdit' Azerbaycan 'tek dost'

26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek Kadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir anket, Türk halkının dış politikada en büyük iki sorun olarak terör ve Suriye meselesini gördüğünü ortaya koydu. ABD'nin 'büyük tehdit', Azerbaycan'ın ise 'tek dost' olarak görüldüğünü tespit eden ankete göre vatandaşlar, Türkiye'nin Suriye konusunda tarafsız kalmasını istiyor.

~~26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek Kadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir anket, Türk halkının dış politikada en büyük iki sorun olarak terör ve Suriye meselesini gördüğünü ortaya koydu. ABD'nin 'büyük tehdit', Azerbaycan'ın ise 'tek dost' olarak görüldüğünü tespit eden ankete göre vatandaşlar, Türkiye'nin Suriye konusunda tarafsız kalmasını istiyor.

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2017 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye kamuoyu Azerbaycan’ı Türkiye’nin en yakın dostu olarak görüyor; ABD ise Türkiye’ye tehdit oluşturan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlığında, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe koordinasyonunda, Türkiye’nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ankette, Türkiye’nin başta Suriye, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ikili ilişkileri olmak üzere Türk dış politikasına yön veren gelişmeler hakkında sorular soruldu.

Araştırma sonuçlarına göre terörle mücadele artan bir oranda ‘dış politika sorunu’ olarak görülüyor. Bu durum kamuoyu nezdinde terörün sadece ülke içi bir sorun biçiminde değerlendirilmediğini, dış politika unsuru olarak da nitelendirildiğini ortaya koydu.

 

Terör ve Suriye en büyük sorunlar

 

Araştırmaya göre Türkiye’nin dış politikadaki en büyük sorununun yüzde 44.2 ile “terörle mücadele” olduğu gözlendi. Terörle mücadeleyi yüzde 24.6 ile Suriye sorunu ve yüzde 8.3 ile İsrail ile ilişkiler izledi.

Terörle mücadele seçeneğinde geçen yıla göre yüzde 13’lük artış dikkat çekerken, İsrail ile ilişkilerin dış politika sorunu olarak görülmesinin yarı yarıya azalması bir diğer dikkat çeken unsur oldu. Geçen yıl yüzde 11,3’lük oran ile en önemli dördüncü dış politika sorunu olan Rusya ile ilişkiler bu yıl çok düşük bir oranda kaldığından listede yer almadı.

 

En iyi dost Azerbaycan

 

‘Türkiye’nin en yakın dostu hangi ülkedir?’ sorusuna katılımcılar geçen yıla göre yüzde 12’lik artışla yine ‘Azerbaycan’ yanıtını verdi. Geçen yıl yüzde 59.3’lük kesim Azerbaycan’ı ‘en yakın dost ülke’ olarak nitelendirirken, bu yıl ankete katılanların yüzde 71.3’ü en yakın dostumuzun Azerbaycan olduğunu ifade etti.

‘Türkiye’nin dostu yoktur’ diyenlerin oranı ise geçtiğimiz yılın oranı olan yüzde 23.1’den yüzde 17.2’ye geriledi. Türkiye için tehdit olarak görülen ülkeler seçeneğinde geçen yıl Ortadoğu ülkeleri öne çıkarken, geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 22.4’lük bir artışla bu yıl ABD, Türkiye için en büyük tehdit olarak karşımıza çıktı.

İkinci en büyük tehdidi oluşturan ülke yüzde 37.4’lük kesim tarafından İsrail olarak belirtildi. Tehdit unsurları arasında en dikkat çekici sonuç ise, geçtiğimiz yıl yüzde 10.4’lük bir oranla tehdit oluşturduğu düşünülen AB ülkelerinin, bu yıl yüzde 24’lük oranla Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturan ülkeler arasında üçüncü sırada yer alması oldu. Rusya’ya yönelik tehdit algısı ise yüzde 34.9’dan yüzde 18.5’e düştü.

 

"Suriye politikamız 'tarafsız' olmalı"

 

Ankette ‘Sizce Türkiye Suriye’ye yönelik nasıl bir politika izlemelidir?’ sorusuna yüzde 49.9’luk kesim ‘Tarafsız kalmalı, herhangi bir müdahalede bulunmamalı’ yanıtını verdi. Kamuoyunun yarısı Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tarafsız kalması gerektiğini düşünüyor. Suriye göçmenlerinden duyulan memnuniyetsizlik geçen yıldan bu yana değişmedi.

Yüzde 54.5 memnuniyetsizliğini dile getirirken; yüzde 17.5 memnun olduğunu belirtti. Yüzde 28’lik kesim ise ‘Ne memnunum ne memnun değilim’ dedi. Kamuoyunun yüzde 46.4’ü göçmen alımına son verilmesi gerektiğini düşünüyor.

 

'AB'yi bırak Rusya'ya bak'

 

Araştırmada dikkat çeken bir diğer unsur Türkiye halkının AB’ye üyelik sürecine verdiği destekte yıllar içinde azalma yaşanması. Gelinen noktada Türkiye’nin AB üyeliğini destekleme oranı, yüzde 48.4 olarak belirlendi. ‘Türkiye AB’ye hiçbir zaman tam üye olamayacak’ diyenlerin oranı 2015 yılında yüzde 47.6 idi.

Bu oran geçen yıl yüzde 66.7’ye, bu yıl ise yüzde 81.3’e yükseldi. Buna karşılık, Türkiye ile AB arasında üyelik yerine farklı bir model kurulmasını destekleyenlerin oranı yüzde 30.4’te kaldı. Türkiye için AB üyeliğinin alternatifi olarak Rusya ile stratejik işbirliği yapılmasını düşünenler oranda artarak yüzde 14.8’den yüzde 27.6’ya yükseldi.

Tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türk halkı ne Türkiye’nin ne de AB’nin yakın zamanda üyelik müzakerelerini durduracağına inanmıyor. AB’nin müzakereleri durdurmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 70 iken, Türkiye’nin müzakereleri durdurmayacağına inananların oranı yüzde 73.7 olarak gerçekleşti.