TÖSED'DEN "¹29 EKİM CUMHURİYET BAYRAM"º RESEPSİYONU

Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de de bu anlamda resmi ve sivil toplum kuruluşlarının kutlamaları olmakta. Belçika'da faaliyet gösteren ve kısa adı TÖSED olan "˜Türk Özel Sektör Derneği' de Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 95 yıl dönümünü nedeniyle, işadamlarına yönelik bir resepsiyon vererek, bir kutlama gerçekleştirdi.

~~95 yıl önce, Türkiye Cumhuriyeti banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaşlarının ‘29 Ekim 1923 yılında’ ilan ettikleri Cumhuriyet, bilindiği gibi daha sonra milli bayram olarak kutlandı.

‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ nedeniyle yurt içi ve yurt dışında Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri yapılmakta. Resmi ve STK’ların düzenledikleri bu etkinliklerde, Atatürk ve Cumhuriyet anlatılmakta.

Avrupa ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de de bu anlamda resmi ve sivil toplum kuruluşlarının kutlamaları olmakta. Belçika’da faaliyet gösteren ve kısa adı TÖSED olan ‘Türk Özel Sektör Derneği’ de Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 95 yıl dönümünü nedeniyle,  işadamlarına yönelik bir resepsiyon vererek, bir kutlama gerçekleştirdi.

Brüksel havaalanı yanında bulunan Crowne Plaza Brussel’de düzenlenen kutlama resepsiyonun da Başkan Melih Kızavul, Başkan yardımcısı Mehmet Türköz ve yönetim kurulu üyelerin davetlileri karşılayarak, tebrikleri kabul ettiler.

Resepsiyona T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü eşi Sefire Simay Gümrükçü, T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, STK temsilcileri ve kalabalık TÖSED üyesi işadamları katıldı.

Şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla, start alan programda ilk konuşmayı TÖSED Başkanı Melih Kızavul yaptı.

BAŞKAN KIZAVUL “CUMHURİYET BİZDEN İLERLEMEYİ BEKLEMEKTEDİR”

Başkan Kızavul, “Bu gece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. Yılını kutlamak, başta Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin kurucularını saygıyla hatırlamak üzere biraradayız. Öncelikle, hepinize bu anlamlı geceye katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Cumhuriyeti, Atatürk’süz anmak ve anlamak mümkün değildir. Onun önderliğinde ve çizdiği ülkü ile 100 yıl önce atalarımız, bu gün idrak etmekte zorlandığımız ve olağanüstü şuur ve fedakarlıklarla bağımsızlığımızı ve daha da önemlisi hür ve gururlu yurttaşlar olarak, bizleri bu ülkede birarada yaşatan ve yücelten en büyük ortak değerimiz olan Cumhuriyeti hediye ettiler.

100 yıl öncenin eğitimsiz, umutsuz, yoksul ve bilinçsiz kendi kaderine terkedilmiş kullarından, kendi kaderine hükmeden, kendi kaderini tayin edebilen bir ulusun hür vicdanı, hür fikirli insanlarını yaratabilmek ancak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi, üstün bir uygarlık ülküsüne sahip, bir devrimcinin bilim rehberliğini şiar edinmiş bir Cumhuriyet düzeni kurmasıyla mümkün olabilirdi.

Bence Atatürk’ün en öne çıkarılması gereken yönü budur. Yeryüzünde zafer talklarının altından geçmiş komutanların en şanlılarından biridir Gazi Mustafa Kemal. Türk ulusu ona Atatürk diye seslenir. Çünkü, Cumhuriyet tahtında varlığımızın temelinde O’nun eseri yatar. Atatürk diyerek O’nu her andığımızda bilincimizin derinliğinde Cumhuriyetimizin değerini hissederiz. O’na olan sevgimizin asıl kaynağı işte bu değere olan yıkılmaz bağlılığımızdır. Cumhuriyet bizlerden durmadan ilerlemeyi beklemektedir. Cumhuriyetimiz, Dünyanın bir medeni parçası olarak bugün olması gereken noktada mıdır? Bu konuda tereddütlerimiz var. Ancak tüm olumsuzluklar, bizi Cumhuriyet yolunda yürümekten alıkoymamalı, koymayacaktır.

Hepinizin katıldığı bu düşüncelerime son verirken, Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden başta Atatürk olmak üzere, tüm katkıda bulunan arkadaşlarını ve şehitlerimizi saygı, rahmetle anıyorum. Hepiniz Cumhuriyet bayramı kutlu olsun” dedi. 

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ : “ÇOCUKLARIMIZI CUMHURİYET VE ATATÜRK SEVGİSİYLE YETİŞTİRMELİYİZ”

T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü ise yaptığı selamlama konuşmasında, “Öncelikle hepinizin Cumhuriyet bayramını tebrik ediyorum. Bu Cumhuriyet bayramında sizlerle birarada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Burada eşimle birlikte sizlerle birarada olmak bizler için, onur ve şereftir.

Ben Cumhuriyet bayramlarının her zaman büyük bir coşkuyla kutlanmasını isterim. Çünkü öyle kutlanması gereken günlerden birisidir. Cumhuriyet ile ilgili yüzünüzdeki kararlılık, gözlerinizdeki heyecan ve gönlünüzdeki sevinç bana her zaman ümit veriyor. Böylesine güzel bir etkinliği düzenlediği için TÖSED’e teşekkür ediyorum. 29 Ekim Cumhuriyet bayramını niye coşkuyla kutlamak gerek, bunu Melih bey çok güzel ifade etti.

29 Ekim sadece Türk milletinin değil, belki de 20. Yüzyılı tarihinin en önemli noktalarından birisidir ve etkileri bugüne kadar devam eden dönüşümünde önünü açmış, tarihin dönüm noktalarından bir tanesidir. Zira Türk Milleti bundan 95 yıl önce 29 Ekim’de sadece ‘Atatürk’ün ya bağımsızlık, ya ölüm’ diyerek başlattığı, kurtuluş savaşını kazanmakla kalmamış aynı zamanda, etkileri bugünde hissedilen çok önemli bir devrimi daha hayata geçirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, yüzyıllar boyunca devam eden, ama, artık işlevliği kalmayan ve aksine Türk halkının ilerlemesini ve potansiyelini engelleyen bir sistemi değiştirerek, kendi kendini yöneten bir sistemi hayata geçirerek, büyük bir devrimi gerçekleştirmiştir. O bakımdan, 29 Ekimler çok önemlidir bizler için.

Atatürk’ün açtığı bu yolda Cumhuriyet sayesinde bugüne kadar çok mesafeler katedildi. Bugün muassır medeniyetler noktasına yakınlaşmakta önemli adımlar atabilmişsek gerçekten bu, Atatürk’ün bize verdiği Cumhuriyet ve vizyonu sayesinde olmuştur.

Cumhuriyet, Ulusal egemenliği, kayıtsız şartsız Türk milletine veren bir rejimdir. Demokrasiyi, Laikliği ve Hukukun üstünlüğünü temel alan bir rejimdir. Dil, din, cins ve ırk ayrımını ortadan kaldıran bir rejimdir. Herkesi hukukun önünde eşitleyen bir rejimdir. İşte bu sayede esasen Türkiye bugün muassır medeniyetler önüne çıkma yönünde, mesafe kat etmiş durumdadır. Ülkemiz, bugün sadece kendi ülkesi kazanımlarıyla değil, dış politikasıyla da, attığı her adımla da uluslararası toplumunda takdirini kazanmış, dostluğu ve işbirliği aranan bir ülke haline gelmiş durumdadır.

Sayın Başkan’ında dediği gibi bugün gelinmiş nokta, belki gönlümüzde yatan yerde değildir.  Daha da ileri geçmemiz gerekir. Ancak bugüne kadar gelinen noktayı da küçümsememek gerekir. Siz de ifade ettiğiniz gibi, yıllar süren savaşlardan sonra, bitap çıkmış halk alt yapısı neredeyse tüm ortadan kalkmış bir ülke bugün dünyanın en iyi ekonomisi olan 17. ülke konumuna gelmiştir. Ülkemiz, bütün dünyanın gözü önünde bugün alt yapı konusunda en önemli projelere imza atıyor. Bundan 2 gün sonra dünyanın en büyük havaalanı İstanbul’da açılacaktır sizlerin de bildiği gibi.

Ülkemiz, keza ilk yıllarında yardım alan ülke konumundan çıkmış, kendisi yardım veren ülke konumuna gelmiştir. Ülkemiz en çok yardım eden birinci ülke konumundadır. Tüm bunları Cumhuriyetin kazanımları sayesinde yapmaktayız” dedi.

Büyükelçi Gümrükçü  sözlerin şu şekilde tamamladı “Cumhuriyeti kutlamakla beraber, anlamamız ve anlatmamız gerektiğini de düşünüyorum. Burada hepimize çok görev düşüyor. Öncelikle çocuklarımıza Cumhuriyeti ve Atatürk’ü anlatmamız lazım. Ulu önder Atatürk’ün bizlere bıraktığı tüm değerleri çocuklarımıza çok güzel bir şekilde anlatmalıyız.

Tabiki biz yurtdışındayız.  TÖSED’de burada Belçika Türk toplumunun değerli üyeleri ve işadamlarını temsil ediyor aynı zamanda. Buradaki Belçika’lı dostlarımıza, komşularımıza ve arkadaşlarımıza cumhuriyetin ne ifade ettiğini, modern Türkiye’nin Cumhuriyet değerleri üzerinde nasıl yükseldiğini, Türkiye’nin ne kadar değerli bir dost ülke olduğunu anlatmalıyız. Bu anlamda da TÖSED’de de büyük görev düşüyor. Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun. Daha nice Cumhuriyet bayramlarını birlikte kutlamayı diliyorum” dedi.

Kutlama’da Grup Hey Hey’in çalıp söylediği birbirinden güzel Atatürk şarkıları eşliğinde davetliler Zeybek oynayıp, dans ettiler. Program yemek ikramıyla son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com