Ulusal Gün münasebetiyle Majesteleri Kralın Konuşması

Belçika Kralı Philippe'nin Ulusal Bayram mesajını Türköe olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Belçika Kralı Philippe'nin Ulusal  Bayram mesajını Türköe olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Bayanlar ve Baylar,

Bu yaz, iki yılı aşkın bir süredir Covid ile mücadele ettikten sonra nihayet özgürlüğümüze kavuştuk. Ne yazık ki, bizi takip etmeye devam etse bile.

Normal hayat devam ediyor. Ekonomimiz bir miktar ivme kazandı. Yetkililer de etkili destek önlemleri alarak buna büyük katkı sağlamıştır.

Bugün yavaş yavaş büyümeye dönüyoruz. İşgücü piyasasında dengesizlikler devam etse de istihdam artmaya devam ediyor.

Ancak başta gençler olmak üzere bir takım hemşehrilerimiz pandemiden zayıflamış olarak çıkıyorlar. Dinlenmeye, deneyimlerinde anlaşılmaya ve teşvik edilmeye ihtiyaçları vardır.

Eşim Kraliçe Mathilde'nin zihinsel sağlık alanında farkındalığı ve önlemeyi desteklemek için yaptığı çalışmalardan gurur duyuyorum.


Bayanlar ve Baylar,

Tüm toplum modelimiz Covid sırasında test edildi. Ama her şeyden önce tutunmamıza izin veren O'dur.

Koronavirüsle mücadele bize kriz zamanlarında bile uyum gösterdiğimizi gösterdi. Bu, kurumlarımız arasında, ilgili tüm aktörler arasında işbirliğini ve aynı zamanda birleştirici bir kamusal söylemi gerektirir.

Pandemi krizi gibi bir krizi demokrasiye saygı duyarak yönetebildiysek, her şeyden önce sosyal uyumumuz sayesinde.

Bu uyum, Wallonia'daki sel mağdurlarına yapılan yardımlarda da ifade edildi. Bölgeye yaptığımız son ziyarette, zorluklar devam etse de gerçek ilerleme kaydedildiğini görebildik.

Bayanlar ve Baylar,

Ukrayna'daki savaşla birlikte tarihin yeni bir dönemine girdik. Önce Ukrayna için, aynı zamanda ülkemiz için, Avrupa için, tüm dünya için.

Savaş ne yazık ki haberlerin ön saflarına geri döndü, eve çok yakın ve anlatılmamış acılara neden oldu.

Ukraynalılar ülkelerini kurtarmak için değil, aynı zamanda demokrasiyi ve onlarla paylaştığımız değerleri korumak için savaşıyor ve ölüyor.

Bir nükleer gücün Ukrayna ile dayanışmamızı bozmak için bize dayattığı şantajla bölünmemize izin vermeyeceğiz.

Ukrayna halkını desteklemeye devam edeceğiz.

Dünyadaki birçok ülke, bazıları dramatik bir şekilde bu çatışmanın sonuçlarından acı çekiyor. Bizim açımızdan, uluslararası gerilimlerin ağırlaştırdığı enflasyonun doğrudan etkilerini şimdiden hissediyoruz.

Yaşam maliyetindeki keskin artış hem ekonomimizi hem de toplumumuzu zayıflatıyor. Yükselen fiyatlar birçok vatandaşımız için hayatı zorlaştırıyor. İlk etapta düşük gelirli haneler, tek ebeveynli aileler ve ikame gelirle yaşayan insanlar.

Nüfusun farklı katmanları arasındaki uçurumun genişlemeye devam etmesini kesinlikle engellemeliyiz. Bu yeni yoksulluk cepleri ya yerleşir ya da yayılır. Kapsayıcılık ve dayanışmaya dayalı toplum modelimiz bu yeni şokları absorbe edebilir. Ama kendi kendine olmayacak. Artan enerji maliyetleri, zorlu seçimleri kaçınılmaz hale getirecek.

Bayanlar ve Baylar,

Çevremizde giderek daha agresif konuşmalar duyuyoruz. Aynı zamanda, başkalarının pahasına sadece kendi çıkarlarının peşinden koşan otoriter rejimlerin ve reflekslerin yeniden canlandığını görüyoruz. Bu meydan okumalara demokrasiye sarsılmaz bir inançla cevap verelim. Uyum ve katılımı teşvik ederek. Bizi bölebilecek şeyleri karıştırmayarak. Nüans ve yardımseverlik geliştirmeye cesaret ederek.

Bu kriz bağlamında, sağlık, savunma, enerji ve mültecilerin kabulü alanlarında ortak tepkiler formüle etmemizi sağlayan tam da Avrupa Birliği içindeki uyumdur.

Bu uyum, Üye Devletler arasındaki eşitsizliklerin nüfuslarımıza zarar verecek şekilde büyümesini önlemek için gereklidir.

Son olarak, kargaşa içindeki bu dünyada, küresel ısınmaya karşı verilen mücadeleyi gözden kaçırmayalım. Ve umalım ki bu konuda fosil yakıt fiyatlarındaki artış enerji geçişinin hızlanmasına katkı sağlayacaktır.


Bayanlar ve Baylar,

Kongo gezimiz sırasında DRC ile ortak tarihimizde önemli bir sayfa açmayı başardık. Söylenenler, sert önlemler alındı.

Ortak geçmişimize barışçıl bir şekilde bakmak, geleceğe birlikte projeler inşa etmemizi sağlar. Kongo halkının ülkemizden büyük beklentileri var. Daha fazla güvenlik, adalet ve demokrasiye doğru ilerlemesine yardımcı olmak için birlikte çalışalım. Kalkınma işbirliğimizle, diplomasimizle ve mükemmel bir iş çıkaran ordumuzla. Doğu Kongo'da meydana gelen ölümcül çatışmayı çözmek için uluslararası toplumla birlikte çalışalım.

 Bayanlar ve Baylar,

Karşılaştığımız zorluklar sayısız olmaya devam ediyor.

Ama rotamızı korursak, birlikteliğimizi korursak geleceğimizi güvence altına alabiliriz.
Kraliçe ve ben size mutlu bir ulusal bayram ve güzel bir yaz diliyoruz. Yaşasın Belçika!