Belçika'da tatil nedeniyle, iki gün öncesi yapılan bir etkinlikle "˜T.C. Brüksel Başkonsolosluğu ev sahipliğinde "˜19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' kutlandı.
‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’, ülkemiz başta olmak üzere, tüm Dış temsilciliklerde kutlanmaya başlandı.
Belçika’da tatil nedeniyle, iki gün öncesi yapılan bir etkinlikle ‘T.C. Brüksel Başkonsolosluğu ev sahipliğinde ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ kutlandı.
Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in davetlileri karşıladığı kutlamaya Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, AB Daimi Temsilci Büyükelçi Faruk Kaymakçı, NATO Nezdinde Büyükelçi Levent Gümrükçü, Ayla Soylu KKTC Temsilci Büyükelçi, T.C. Brüksel Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş KTMR Başkanı Korgeneral Göksel Kahya, NMR Başkanı Tuğgeneral Birol Arslan, Kuvvet Komutanları, Öğrenci STK Temsilcileri, Üniversite ve Liseli Öğrenciler ve Öğrenci aileleri katıldı.
Program, şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk ve silah arkadaşlarının görüntülerinin yer aldığı Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere öğütleri ve 19 Mayıs Bayramının hediye edilmesini anlatan Sinevizyon gösterimiyle devam etti.
Büyükelçi Bekir Uysal’ın günün anlamı ve önemi ile ilgili konuşmasının ardından Skylive Music Akademisinde eğitim alan Gençlik gurubuna mensup Gitar’da Can Kılık, Saz’da Zeliha Eryılmaz sunduğu konserde, Zeynep Tapmaz’ın okuduğu şarkı ve türküler, davetlilerce alkışlarla karşıladı.
Başkonsolos Umut Deniz’in Moderatörüğünde Belçika Türk toplumunda yetişmiş rol model olan Sosyal Danışman Perihan Poyraz, Mimar Erdem Çolak, Kamu Sağlığı Müfettişi Fatmanur Türmen, Belçika Milli Karate sporcuları Hamza Yüksektepe ve kardeşi Asya Yüksektepe kendilerini anlatarak, başarıları ve eğitim mücadelesinde yaşadıklarını davetlilerle paylaştılar.
BÜYÜKELÇİ UYSAL: “ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİ GENÇLERE EMANET ETTİ…”
‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ kutlamasında bir konuşma yapan T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, ‘Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimiz sonrası, Atatürk kurduğu Cumhuriyeti gençlere emanet ederek, onlara ‘19 Mayıs’ı, Gençlik ve Spor Bayramı’nı armağan etti” diyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizin geleceği olan gençlerimize armağan edilen, ’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını’ kutlamak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Atatürk’ün, Samsun’a ayak bastığı tarihin yüzüncü yılını bu yıl kutlamaya hazırlandığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki dönüm noktalarından biridir.
Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki kötü gelişen koşullar içinde, milletimiz kurtuluş çareleri ararken, Bandırma vapuru Samsun’a çıkmış, kurtuluş ve bağımsızlığa giden mücadele başlatılmıştır. Hemen sonrasında Amasya, Tamimi yayınlanmış, Erzurum ve Sivas Kongreleri gerçekleştirilmiştir.
Atatürk Milli Mücadele döneminde gençlerimizin ve genç fikirlerin Türk Milletini ileri götüreceğini görmüş, ‘en büyük eserim’ dediği ‘Cumhuriyeti’mizi Türk gençlerine emanet etmiştir.
Samsun’a çıktığı ve kurtuluş savaşında bir dönüm noktasını teşkil eden, önemli tarihi de bayram olarak gençlerimize armağan etmiştir. Bu vesileyle, Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, Kahraman Gazilerimizi şükran ve tazimle anıyorum.
Atatürk, Türk gençliğine olan güvenini “benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler, bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleriyle ifade etmiştir.
Türk gençliği bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan süreci, her zaman göz önünde tutarak, Cumhuriyete sahip çıkacaktır. O’nun gösterdiği hedef olan çağdaş, uygarlık düzeyinin üstüne çıkılması için, var gücüyle çaba gösterecektir.
Belçika’ya gelerek, burada bir hayat kuran vatandaşlarımız, ikinci, üçüncü hatta dördüncü kuşak vatandaşlarımızın önemli başarılar elde ettiklerini, gençlerimizin çeşitli alanlarda etkili duruma geldiklerini iftiharla görmekteyiz. Burada eğitim görerek buluşlar yapan ve ödüller kazanan gençlerimiz var. Bürokrasiden, iş dünyasından, serbest mesleklerden idari kademelerde bu başarı hikayesinin yeni ve kayda değer örneklerine giderek, daha sıklıkla tanık oluyoruz
Bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen tertip komitesine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, sözlerimi Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün şu vecizesiyle sonlandırmak istiyorum. “Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame ettirecek olan sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile, insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen nesil istikbal sizlersiniz. Teşekkürler” dedi.
Verilen resepsiyon, tebrikleşme ve hatıra görüntülerle kutlama ile programı sona erdi. Belçika Aydın haber olarak Tüm gençlerimizin ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyoruz.
Atatürk'ten gençliğe armağan: 19 Mayıs
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş meşalesinin yandığı 19 Mayıs'ı Türk gençliğine armağan etti. Çünkü onun için gelecek, gençlerin omuzlarında yükselecekti. Peki, Mustafa Kemal için gençler neden bu kadar önemliydi?
Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı 19 Mayıs'ı gençlere armağan etti. Çünkü onun için gençler bu ulusun geleceği ve ümidiydi. Gençlere, istiklali koruma görevi verdi.
Milli mücadelenin ilk adımı, Atatürk'ün kendisini adadığı bağımsızlığa sahip çıkacak olan gençliğin en özel simgesi oldu.
Gençlik ruhunu hiçbir zaman kaybetmeyen Büyük Önder Mustafa Kemal'in her sözünde, her adımında gençler vardı.
Parola: Ya istiklal ya ölüm
19 Mayıs 1919, "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak tarihe geçti.
Atatürk'ün sezgi gücü çok kuvvetli bir lider olduğunu belirten Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Taner Lüleci, sözlerine şöyle devam etti:
"100 sene sonra, 150 sene sonra, 250 sene sonra Türk gençliğinin nelerle karşılaşacağının farkındaydı ki 100 yıllık bir projeksiyon yapıyor. Önce devletin içinde bulunduğu şartlarla ilgili tespit yapmış, daha sonra da yarın bunlarla, şöyle şeylerle karşılaşırsınız bunun çözüm yolu yine sizsiniz demeye getiriyor."
Türkiye'nin genç evlatlarının ideallerini takip etmesini istedi Atatürk. "Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz" dedi. Hep kararlıydı.
Büyük Önder Atatürk yeni Türk devletinin geleceğini gençlerde görüyordu
Cumhuriyeti taşıyacak olan gençlerdi Ulu Önder'e göre. Bu yüzden en büyük eserini gençlere emanet etti. Çünkü onun için çok bedeller ödenmişti.
Dr. Taner Lüleci, Atatürk'ün gençlere olan güveninden ve Kurtuluş Savaşı'nın zorlu yıllarından şöye bahsetti:
"İçinden çıktığı milleti bütün kodlarıyla iyi tanıyan Mustafa Kemal ve yakın kurmay heyeti, milli mücadeleyi istiklal harbini kazandıktan sonra yeni kurulan Türk devletinin kimlerin omuzlarında yükseleceğini çok iyi biliyordu ki bunlar da gençlerdi. Osmanlı Devleti'nin meşakkatli zor zamanlarında, devleti içinde bulunduğu netameli süreçten kurtarmaya çalışan Mustafa Kemal ve yakın arkadaşları da gençlerdi. Savaş meydanlarından, kahırdan, zorluktan başka bir şey görmediler. Bunun için çok ağır bedeller ödediler ve bunu da da gönüllerinde yaptılar."
Atatürk, gençlikle olan bağını hiç koparmadı. Bayramın sahibi gençler de aradan geçen bir asrı aşkın zamana rağmen Büyük Önder'in emanetini O'nun rehberliğinde geleceğe taşımaya devam ediyor.