Macron kazandı! Akılları kurcalayan en önemli soru"¦

Emmanuel Macron siyaset sahnesine yeni çıkmış biri iken yalnızca bir kaç yıl içinde Fransa Devlet Başkanlığı'na yükselebildi. Dünya rahat bir nefes aldı! Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimini merkezdeki En Marche (Yürüyüş) Hareketi lideri Emmanuel Macron, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'e büyük fark atarak kazandı.

Emmanuel Macron siyaset sahnesine yeni çıkmış biri iken yalnızca bir kaç yıl içinde Fransa Devlet Başkanlığı'na yükselebildi.

Dünya rahat bir nefes aldı! Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimini merkezdeki En Marche (Yürüyüş) Hareketi lideri Emmanuel Macron, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'e büyük fark atarak kazandı.

~~Macron oyların yüzde 66,06’sını alarak, 39 yaşında Fransa’nın en genç Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Macron, modern cumhuriyetin kurulduğu 1958 yılından bu yana Sosyalistler ve Cumhuriyetçilerin dışında bu göreve gelen ilk isim oldu.

Seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada “Fransa tarihinde yeni bir sayfa açıldığına” işaret eden Macron, “Bunun umut ve yenilenmiş bir güven sayfası olmasını istiyorum” dedi.

Beş yıllık görev süresinde Fransa’nın altını oyan bölücü güçlerle mücadele mesajı veren Macron, “ülkenin birliğini garanti ve Avrupa’yı savunma sözü” verdi.

Daha sonra Paris’in merkezindeki Louvre Müzesi önünde toplanan destekçilerine seslenen Macron, “Bu gece siz kazandınız, Fransa kazandı. Herkes bize bunun imkansız olduğunu söyledi, fakat onlar Fransa’yı tanımıyorlar” dedi. Macron sözlerini “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik için çalışacağım” diye sürdürdü.

~~Yarışı büyük farkla kaybeden fakat aşırı sağın aldığı en yüksek oya imza atan Le Pen ise kendisini tercih eden 11 milyon seçmene teşekkür etti. Le Pen, sonuçların “vatanseverler” ile “küreselleşmeciler” arasında bir ayrımı gösterdiğini belirtti.

Mevcut Cumhurbaşkanı François Hollande, geçmişte Kabinesi’nde Ekonomi Bakanı olarak görev alan Macron’u tebrik etti.

AVRUPA’DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Avrupa Birliği yetkilileri birbiri ardına Macron’a tebrik mesajları yağdırdı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Fransa’nın Avrupa yolunu seçmelerinden dolayı mutluyum” dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da “özgürlük, eşitlik ve kardeşliği yalan haberlerin tiranlığına karşı tercih etmelerinden dolayı Fransız halkını tebrik ediyorum” dedi.

~~AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Twitter’dan gönderdiği tebrik mesajında, “Fransa geleceğe yatırım yapmayı tercih etti. Emmanuel Macron ile çalışmaya ve Birlik’i yeniden şekillendirmeye hazırım. Yaşasın Fransa, yaşasın Avrupa!” dedi.

~~ABD Başkanı Donald Trump da Macron’u ilk tebrik eden liderler arasında yer aldı. Trump açıklamasında, “Emmanuel Macron’un Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı olarak bugün kazandığı büyük başarıyı tebrik ederim. Kendisiyle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, 39 yaşındaki Fransa’nın yeni cumhurbaşkanını “içten” bir şekilde tebrik etti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada “Fransa bizim en yakın müttefiklerimizden bir tanesi ve yeni cumhurbaşkanı ile paylaştığımız bir takım önceliklerde beraber hareket etmeye hazırız” dendi.